Bevezető:A gesztenyés fatörzs az egyéb fatörzsfajtáktól annyiban tér el, hogy finomabb. Annak legalábbis, aki szereti a gesztenyét, ez biztos. Mindenesetre a gesztenyés fatörzs különleges zamatát a gesztenye adja, ezáltal kiléptetve a desszertet az ízvilági szürkeségből.
Hozzávalók:- 4 tojás
- 10 evőkanál hideg víz
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
~ a krémhez
~ a mázhoz
- 14 evőkanál kristálycukor
- 6 púpozott evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál víz
- 8-10 dkg
vaj
Elkészítése:A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a vízzel habosra verjük (konyhai robotgéppel 1 perc), majd a cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi feloldódik benne, kissé kifehéredik és tejföl sűrűségű lesz (konyhai robotgéppel 2 perc). A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal, nehogy összetörjön, az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és belisztezett gáztepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-17 perc alatt megsütjük. Azon melegében feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékleten felengedett gesztenyét a vajkrémmel és a rummal habosra keverjük. A piskótát kihengergetjük, a gesztenyés krémmel megkenjük, újra föltekerjük és a hűtőszekrénybe tesszük. A mázhoz valókat kevergetve 1-2 percig főzzük, kissé hűlni hagyjuk. A kész tekercset, miután 1-2 szeletet
levágtunk belőle, a csokoládés krémmel körbekenjük, villával megcifrázzuk. A félretett gesztenyés fatörzs szeleteit is megkenjük a krémmel (félbe is vághatjuk) és az egész fatörzshöz támasztjuk.