Bevezető:A tepsis burgonya gesztenyével ideális étel vegetáriánusoknak, hiszen hústartalma elég alacsony, egészen pontosan nulla. Ideális lehet köretként, vagy akár könnyebb ebédként, esetleg vacsorának is.
Hozzávalók : - 50-80 dkg apró (lehetőleg új jellegű) burgonya
- 50 dkg natúr gesztenye-szemek
- 2-3 fej fokhagyma
- sok friss bazsalikom, só
- pár evőkanál (olíva)olaj
Elkészítés: A burgonyákat megmossuk, és a mosogatószivacs durva felületével megdörzsölgetjük. A művelet célja, hogy új (jellegű) burgonya esetén a héját részben eltávolítsuk, télálló burgonya esetén a héját kicsit megvékonyítsuk. Az így előkészített
burgonyákat tegyük a gesztenyékkel együtt egy megfelelő méretű tepsibe, majd szedjük gerezdjeire a fokhagymákat (nem kell a gerezdeket megpucolni) és adjuk hozzá a gesztenyés burgonyához. Öntsünk a keverékre néhány kanálnyi olajat (keveset), majd kézzel jó alaposan forgassuk át, hogy minden alkotóelemet bevonjunk vékonyan az olajjal. A bazsalikomot vágjuk apróra, szórjuk a tetejére. Sózzuk, öntsünk alá kevés, kb. pohárnyi vizet, majd alufóliával lefedve tegyük a 180 fokos sütőbe. Pároljuk kb. 30-40 percig, amíg a burgonya megpuhul, majd a fedést levéve pirítsuk ízlés szerintire. (Vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk a gesztenyéket.)
Amikor esszük, a saját héjukban párolódott/sült fokhagymák könnyen kicsusszanthatók a héjukból, ezzel adva különleges hangulatot a tepsis burgonya gesztenyével fogyasztásához.