Bevezető:A gesztenyés borjútekercs egy összetett, ezáltal nehezebben elkészíthető étel. Megéri azonban próbálkozni vele, hiszen íze remek, és a gesztenye egyfajta exkluzív érzést ad az ételnek.
Hozzávalók: - 40 dkg natúr gesztenye-szemek
- 10 dkg baconszalonna
- ízlés szerint só, őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 zsályalevél
- 1 rozmaringág
- 1 kb. 65 dkg-os borjúszegy
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl csirkeleves (leveskockából)
Elkészítés:A gesztenyéket előmelegített sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc), majd kivesszük, nedves ruhával letakarjuk, míg ki nem hűl. Majd összetörjük és egy tálba
tesszük. A szalonnát apróra vágjuk és serpenyőben, olaj nélkül megpirítjuk. Hozzáadjuk a gesztenye felét, sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymát, a zsályát és a rozmaringot összezúzzuk, összekeverjük. A húst kiterítjük, kiklopfoljuk, a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük, rásimítjuk a gesztenyés tölteléket és roládszerűen felcsavarjuk. Konyhai cérnával vagy hústűvel rögzítjük, az olajban minden oldalán pirosra sütjük, majd tepsibe tesszük, a maradék gesztenyét a hús köré helyezzük, a húst meglocsoljuk a levessel és meleg sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra).A gesztenyés borjútekercs sütése közben időnként a levével meglocsolgatjuk.