Bevezető:A gesztenyés gyöngytyúkleves talán a legnehezebb elkészíthetőségű a levesek között, de íze kárpótol a fáradozásért. A sok különböző ízhatás elvegyül a levesben, ezáltal adva neki különleges ízvilágot.
Hozzávalók: - 10 dkg natúr gesztenyemassza
- 1 gyöngytyúk (kb. 1 kg)
- 20 dkg fehérrépa
- 10 dkg vöröshagyma
- 10 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 2 db babérlevél
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1-2 szem boróka bogyó
- 1 tojás fehérje
- 2 dl tejszín
- 30 dkg sárgarépa
- 2 dkg liszt
Elkészítés: A megtisztított gyöngytyúkot karikára vágott zöldségekkel,
vöröshagymával egy sütőtepsire helyezzük, sóval ízesítjük, kakukkfűvel fűszerezzük és erős tűzön megpirítjuk.
A megpirított tyúkot fazékba tesszük, hideg vízzel felöntjük, babérlevelet adunk hozzá. Tűzre téve forrásig kevergetjük, majd lassú tűzön kb. 2 órán át főzzük, ha szükséges, utóízesítjük. A kész levest negyed óráig pihentetjük, majd leszűrjük. A húst a csontról lefejtjük, bőrét eltávolítjuk és egyforma kockákra vágjuk. Áttört gesztenyemasszából és kevés lisztből tejszínes habarást készítünk, a leveshez adjuk és felforraljuk. A gesztenyés gyöngytyúkleves
tálalásakor a megfőtt húst csészébe tesszük és óvatosan rámerjük a forró levest.