Céginformáció
hun.gifgbr.gif
Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 16-18.
Tel. / Fax.: +36-70-3206564
info@sarkpont.hu


...
Termékeink
A gesztenyéről...
Megítélt támogatásaink
Gesztenyével az egészségért
Receptgyűjtemény
Gyógynövényként is használhatjuk...
A szelídgesztenyét ősidők óta használja az emberiség. Nem csak az íze miatt kedveljük, hanem csodálatos, lelket felfrissítő látványáért és a népi gyógyászatban már régóta használt gyógyhatása miatt is.

Tavasszal a friss rügyek fogyasztása a nyirokkeringés hatékonyabb működését segíti elő.

A fák virágzásának nyár eleji időszakában a leveleiből készült főzetét görcsoldásra és erős köhögés csillapítására, többek között:
  • szamárköhögésre, melyet hirtelen támadó fullasztó inger vált ki,
  • hörghurut enyhe gyulladásos megbetegedéseire, amik szintén köhögéssel járnak,
  • továbbá asztmás rohamok enyhítésére is használhatjuk.
A nyálkahártyára ható inger megnyugtatására a legjobb a gesztenyéből készült tea, melynek elkészítésére több recept is ismert:
  • Tegyünk 30 gramm szárított gesztenyefa levelet 0,5 liter forró vízbe, és naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy evőkanálnyit.
  • Egy liter vízbe tegyünk 1,5 csésze összetört gesztenyét és főzzük fél órán át, majd adjunk hozzá egy fél csésze lepkeszegmagot és főzzük további fél órán át. Letakarva hűtsük le és langyosan fogyasszuk, szükség szerint minden órában egy fél csészével.
Az őszi szüretelés idején a gesztenye gyümölcsét gyomor és bélhurut, orrvérzés, valamint lumbágó kezelésére javasolják.
Hasmenés esetén a nyers gesztenyét felvágjuk és annak belsejét fogyasztjuk. Nagy kálium tartalmának köszönhetően nyugtatólag hat a belekre és pótolja az elvesztett ásványokat.

Ilyen és ehhez hasonló problémák kezelésére a gyümölcs héja is kiválóan használható, melynek csersav tartalma igen magas, így enyhíti a hasmenéses tüneteket.

A héját ezen kívül használják megszárítva és porítva, mézzel keverve is, amely köhögés, valamint vérzés csillapítására is kiváló.

* Felhívjuk figyelmét, hogy az itt leírtak tájékoztató jellegűek. Az információk a népi gyógyászat által közzétett tapasztalatokon alapszanak, melyekért felelőséget vállalni nem tudunk. A kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
ifs.jpg rspo.jpg
   
SARKPONT ZRT. Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.