Céginformáció
hun.gifgbr.gif
Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 16-18.
Tel. / Fax.: +36-70-3206564
info@sarkpont.hu


...
Termékeink
A gesztenyéről...
Megítélt támogatásaink
Gesztenyével az egészségért
Receptgyűjtemény
A rönk felhasználása
A ligeterdőkben és szórványban álló idős, esetenként több száz éves gesztenyefák törzse értékes faanyag. A korszerű gesztenye ültetvényekben ilyen mennyiségű és értékű faanyag nem várható. A gyümölcshozam érdekei folytán lényegesen alacsonyabb törzsűek a fák, a rönkök rövidebbek. Az ültetvény selejtezése fiatalabb korban várható, s így a rönkök vastagsága is kisebb lesz.
A gesztenyefa a tölgyéhez hasonló, magasabb csersavtartalma következtében azonban annál időtállóbb.
A gesztenye fájának leggazdaságosabb hasznosítási módja a csersav kivonása a bőrcserző ipar részére. A visszamaradt fahasábok cellulóz, alkohol vagy papírnyerés céljára használhatók. Egy mázsa gesztenyefa a következő anyagokat tartalmazza:
  • 13 kg csersav
  • 27—30 kg cellulóz
  • 18—19 kg pentozán
  • 6,6—10,8 kg lignin
  • a különböző zsírokból 40 dkg
  • a 70 dkg hamualkotó részekben 35 dkg kalcium-oxid, 4 dkg kálium-oxid és 4,2 g foszforanhidrid marad.
Szerfaként is sokoldalúan használhatók. Műszaki tulajdonságai; elsősorban magas páratartalmú helyiségekben való alkalmazásra előnyösek. Belőle készülnek a legmagasabb kort megérő, nagyméretű boroshordók s egyéb pincefelszerelési tárgyak.
A gesztenye fája gazdasági és egyéb épülettetőszerkezetek, belsői faburkolatok, esetleg pultok, külső ajtók és kapuk készítésére használható. Faszén égetésre, valamint tűzifaként egyéb fafajok alkalmasabbak. Kalóriaértéke 3174, a tölgynél és bükknél alacsonyabb. A szerfának nem megfelelő méretűeket oszlopok vagy karók gyártására lehet használni. A gesztenyefából készült támberendezések tartósabbak, mint az egyéb fafajokból készültek.

Forrásként szolgált: Dr. Szentiványi Péter - Gesztenye - Mezőgazdasági Könyvkiadó -
A dokumentum letölthető és nyomtatható verziója: kattintson ide...
ifs.jpg rspo.jpg
   
SARKPONT ZRT. Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.